Whois kontrolloni

WHOIS është një rrjeti të shërbimeve të shfrytëzohen për pyetje, bazat e të dhënave që ruani të rekrutuar klientët apo të emëruarit e një Internet të aseteve, for example, një zonë emri, një IP vend copë, ose të pavarur kuadër, por gjithashtu është përdorur për një shumë të gjerë fushëveprimit të dhëna të tjera. Konventa dyqane dhe përcjell përmbajtjen e bazës së të dhënave në një marrëveshje të kuptueshme. WHOIS administratat janë zakonisht përcillet shfrytëzuar Transmision Control Protocol (TCP).

Servera të dëgjuar kërkesat në numrin e portit 43. Klientët janë themelore aplikacione që bëjnë të correspondences kanal për server, të transmetojë një përmbajtje të regjistruar me emrin e asetit mund të merret në pyetje dhe të parashikojnë reagim në manifestim i një grupimi të përmbajtjes të dhënat gjenden në bazën e të dhënave. Kjo effortlessness të konventës, gjithashtu lejon një kërkesë, dhe një pagesë line interface klientit, për të hetuar një WHOIS server shfrytëzuar Telnet konventës.WHOIS lookups në përgjithësi janë kryer me urdhër line interface aplikimi, megjithatë tani shumta opsion elektronike ekzistojnë instrumente.

Një WHOIS bazën e të dhënave përbëhet nga një grup të përmbajtjen e regjistrave për çdo pasuri. Këto përmbajtje të dhënat përbëhet nga gjëra të ndryshme të dhënat në lidhje me pasuri tv, dhe çfarëdo të dhënat e lidhura me të zgjedhurit e, registrants, menaxheriale e të dhënave, for example, krijimi dhe përfundimi datat. Two information models exist for putting away asset data in a WHOIS database, the thick and the flimsy model.

WHOIS data can be saved turned toward to either a thick or a flimsy information model: A Thick WHOIS server stores the complete WHOIS data from all the recorders for the specific set of information (so that one WHOIS server can react with WHOIS data on all .org spaces, për shembull). A Thin WHOIS server stores just the name of the WHOIS server of the recorder of a space, which thus has the full subtle elements on the information being found, (for example, the .com WHOIS servers, which allude the WHOIS question to the enlistment center where the area was enlisted). The thick model typically guarantees predictable information and somewhat speedier questions, since one and only WHOIS server needs to be reached.

In the event that an enlistment center goes bankrupt, a thick registry contains extremely essential data (if the registrant entered right information, and security gimmicks were not used to cloud the information) and enrollment data can be held. Be that as it may with a dainty registry, the contact data may not be accessible, and it could be troublesome for the legitimate registrant to hold control of the area. On the off chance that a WHOIS customer did not see how to manage this circumstance, it would show the full data from the enlistment center.

Tragically, the WHOIS convention has no standard for deciding how to recognize the slim model from the thick model. Particular subtle elements of which records are put away change among space name registries. Some top-level areas, including com and net, work a flimsy WHOIS, obliging area recorders to keep up their own particular clients’ informacion. The other worldwide top-level registries, including org, work a thick model.[4] Each nation code top-level registry has its own particular national principles.

WHOIS customers generally perform the WHOIS questions specifically and afterward arrange the results for showcase. A lot of people such customers are restrictive, created by area name enlistment centers. The requirement for electronic customers originated from the way that summon line WHOIS customers generally existed just in the Unix and substantial figuring planets.

Microsoft Windows and Macintosh machines had no WHOIS customers introduced of course, so recorders needed to figure out how to give access to WHOIS information to potential clients. Numerous end-clients still depend on such customers, despite the fact that order line and graphical customers exist now for most home PC stages. Microsoft gives the Sysinternals Suite that incorporates a whois customer at no expense.


Please check this great service at: http://www.test-net.org/services/port-check/ ose vizitoni SHËRBIME FALAS menu

[Gjithsej: 0    Mesatare: 0/5]